Uutiset

Syyhy leviää hurjaa vauhtia - Viheliäinen vaiva on vaikea ja kallis hoidettava

Syyhy aiheuttaa ärsyttävää 
kutinaa. Oireet johtuvat punkin ihoon jättämistä jätöksistä.
Syyhy aiheuttaa ärsyttävää kutinaa. Oireet johtuvat punkin ihoon jättämistä jätöksistä.
Kuva: Jani Kaunisto
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Syyhy leviää nyt myös Etelä-Pohjanmaalla. Vaikeasti hoidettava tauti on lisääntynyt koko maassa. Selkeää syytä tartuntojen merkittävään lisääntymiseen ei tiedetä.

E-P:n hyvinvointialue tiedottaa, että tilanne on kuitenkin hallinnassa.

– Syyhydiagnooseja tehdään kaikissa ikäryhmissä, mutta eniten nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Leviäminen liittynee runsaisiin kontakteihin toisten kanssa, selvittää infektioylilääkäri Elina Kärnä.

Ei leviä kättelemällä

Nyt tärkeintä on estää syyhyn leviäminen. Kärnän mukaan syyhypunkki ei tartu kättelemällä, mutta jo viiden minuutin ihokontaktissa se voi siirtyä ihmisestä toiseen.

– Valtaosa tartunnoista tapahtuu suorassa ihokontaktissa esimerkiksi perheissä, päiväkodeissa, kaveriporukoissa sekä seksikumppanien välityksellä. Syyhy voi levitä myös hoitolaitoksissa.

Leviämisen estämiseksi syyhyhoito on aloitettava heti oireiden ilmaannuttua.

– Mikäli havaitsee itsellään tai perheenjäsenellään syyhyyn sopivia oireita, tulee oireilevat henkilöt ja heidän lähipiirinsä hoitaa asianmukaisesti. Läheiset ja syyhylle mahdollisesti altistuneet on hoidettava, vaikka oireita ei olisikaan, Kärnä painottaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Infektioylilääkäri Elina Kärnän mukaan syyhy tarvitsee levitäkseen ihokontaktin.
Kuva: Tomi Kosonen

Syyhyn hoito tulee kalliiksi

Syyhytartuntaa hoidetaan joko voiteella, sisäisellä tablettilääkkeellä tai niiden yhdistelmähoitona. Itsehoitolääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä.

Mikäli on epävarma syyhytartunnasta, itsehoitolääkkeet eivät poista kutinaa tai jo hoidettu kutina alkaa uudelleen, on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Ongelmana syyhyn hoidossa on lääkkeiden ja voiteiden kalleus. Syyhyn hätistäminen maksaa useita satoja euroja. Lääkkeistä ei saa Kela-korvausta, sillä lääkevalmistajat eivät ole hakeneet korvattavuutta.

Ohjeet avuksi

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivulla on ohje syyhyn kotihoitoon. Ohje neuvoo kodin siivoussaneeraukseen, lääkehoidon toteuttamiseen sekä mahdolliseen jälkikutinaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Syyhy ei ole tautina vaarallinen, mutta varsin kiusallinen. Muun muassa ranteet ovat paikkoja, joihin syyhypunkit iskevät.
Kuva: Jani Kaunisto

Mikä ihmeen syyhy?

Syyhyn aiheuttaja on syyhypunkki, joka kuuluu hämähäkkieläimiin. Syyhypunkki kaivautuu ihon sisään ja tekee käytäviä muun muassa sormien väleihin, ranteisiin, kyynärvarsien sisäpinnoille, kainaloihin ja genitaalialueelle.

Syyhyn oireena on kutiseva ihottuma, kutinaa on etenkin öisin.

Syyhy leviää kosketustartuntana iholta, vaatteiden ja vuodevaatteiden välityksellä. Tarttumiseen vaaditaan toistuva tai intensiivinen kontakti.

Syyhypunkki elää tekstiileissä korkeintaan muutaman vuorokauden. Lääkehoidon yhteydessä on hyvä kuitenkin myös pestä päivittäisessä käytössä olevat vaatteet, lakanat ja pyyhkeet sekä tuulettaa tai imuroida tyynyt ja peitot.

Lähde: THL

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka