Uutiset

Kyllästyttävätkö heippa-laput? Valittavatko naapurisi turhasta? - Lue juttu, niin tiedät, mitä taloyhtiössä saa tehdä hyvällä omallatunnolla

Asuminen taloyhtiössä koettelee joskus kärsivällisyyttä.
Asuminen taloyhtiössä koettelee joskus kärsivällisyyttä.
Kuva: Kuva on tehty tekoälyllä
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Taloyhtiöiden isännöitsijät saavat entistä enemmän asukkaiden toisistaan tekemiä valituksia. Usein reagointia ei kuitenkaan tarvita, sillä asukkaat kiukustuvat usein asioista, jotka kuuluvat tavanomaiseen elämään.

Isännöintiliiton tiedotteen mukaan valittajat vaativat isännöitsijältä sitkeästi toimenpiteitä, vaikka niihin ei olisi aihetta.

– Jopa naapurista keskellä päivää kuuluva nauru tai mikrosta ruuan lämmityksen päätteeksi kuuluva merkkiääni on saanut naapurin valittamaan melusta. Myös pihalla leikkivät lapset voivat ärsyttää ilmoitukseen saakka, kertoo Isännöintiliiton johtaja Marianne Falck-Hvilstafeldt.

Hän kannustaa asukkaita kertomaan naapurille ystävällisesti häiritseviksi kokemistaan asioista.

– Isännöitsijä ei ole taloyhtiön tuomari, Falck-Hvilstafeldt muistuttaa.

Monesti meluongelma piilee huonoissa äänieristeissä. Ohuet seinät tai talon rakenteet voivat kuljettaa ääntä pitkällekin. Joskus häiritsevän äänen äänen lähde on vaikea paikallistaa. Melu saattaa kuulua erilaisena jopa vierekkäisiin asuntoihin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Toisten asukkaiden mielestä normaaleihin elämisen ääniin kuuluva melu on häiritsevää.
Kuva: Kuva on tehty tekoälyllä

Häiriötä ei tarvitse sietää

Todellinen häiriökäyttäytyminenkin on lisääntynyt. Sellaista ei kiltinkään naapurin tarvitse sietää.

Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama kertoo, ettei ole selvää vastausta siihen, mikä on häiritsevää elämää ja mikä ei ole.

– Häiritsevänä elämänä voidaan pitää poikkeuksellista metelöintiä päivästä toiseen, jatkuvaa huutamista tai usein toistuvaa juhlimista.

Tulkinnanvaraisia asioita ovat esimerkiksi pianon soittaminen, koiran haukkuminen tai remonttiäänet.

– Tällaisissa tapauksissa punnitaan häiriön kesto ja toistuminen. Normaaliin elämään kuuluu, että koira saattaa päivän aikana haukkua silloin tällöin, mutta tunnista ja päivästä toiseen haukkuminen ei ole normaalia, Valkama selvittää.

Toistuvasta, häiritsevästä melusta tai käyttäytymisestä kannattaa ilmoittaa isännöitsijälle. Parhaiten asia etenee, jos useampi asukas ilmoittaa samasta häiriöstä.

– Häiriötapauksissa näyttötaakka on taloyhtiöllä. Kannattaa pitää kirjaa siitä, mitä on tapahtunut ja milloin. Tämä helpottaa haitan arviointia, Valkama opastaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Häiritsevällä käytöksellä voi saada häädon jopa omistamastaan asunnosta

Ihmisten ärtymiskynnyksen madaltuminen on huomattu myös Seinäjoella. Isännöintitoimistojen puhelimet soivat huomattavasti tiuhemmin kuin aikaisemmin. Puheluissa asukkaat valittavat paljon vähäpätöisemmistä asioista kuin takavuosina.

Alalla 33 vuotta työskennellyt Mika Pouttu sanoo, että viime vuoden aikana valituksia ja muita yhteydenottoja on tullut Seinäjoen Isännöintikulmaan ennätysmäärä.

– Työrauhaa ei ole juuri ollut. Aikaisempina vuosina saimme taloyhtiöiden tilinpäätökset valmiiksi ennen tammikuun puoliväliä, mutta nyt emme olleet täysin aikataulussa.

Pouttu kertoo tilanteen pahentuneen koronan aikana ja sen jälkeen.

– Koronan aikana ihmiset joutuivat olemaan kotona ja naapureista kantautuneet äänet saattoivat ärsyttää. Asukkailla oli myös enemmän aikaa seurata naapureiden tekemisiä. Sitten tulivat Ukrainan sota ja taloushuolet. Ihmiset ovat pelokkaita ja tämä saattaa olla yhtenä syynä yhteydenottojen lisääntymiseen.

Poutun mukaan osa yhteydenotoista johtuu yksinäisyydestä tai sairauksista. Soittajat saattavat kaivata turvaa ja juttuseuraa. Mielenterveysongelmista kärsivien murheet voivat olla joskus tarua, vaikka olisivatkin soittajille täyttä totta.

– Yksi uskoo, että naapuri katselee sisään ovisilmästä ja toinen väittää, että joku välittää muihin asuntoihin myrkkykaasuja ilmastointiputkien kautta. Tyypillinen tapaus on se, että asukas uskoo jonkun käyneen asunnossa yleisavaimilla. Samalla reissulla on varastettu jotain tai vaikka tehty muutoksia testamenttiin, Pouttu kertoo muutaman esimerkin.

Yöllä saa käydä vessassa

Taloyhtiön järjestysmääräysten tarkoitus on taata asumisrauha, mutta kaikkea ei voi kieltää. Ihmisellä on oikeus elää kodissaan tavanomaisesti. Lapset itkevät, koirat haukkuvat, muusikot soittavat, kuivausrummut hurisevat, puhelimet soivat ja joku harrastaa äänekästä seksiä.

Useimmissa taloyhtiöissä hiljaisuutta vaaditaan iltakymmenestä aamuseitsemään. Monien taloyhtiöiden järjestyssäännöt on tehty aikana, jolloin asukkaiden työaika oli kahdeksasta neljään.

– Säännöt saattavat kieltää vessan vetämisen ja suihkussa käymisen yöllä. Tätä ei tarvitse noudattaa. Ihmiset ovat vuorotöissä ja elävät eri rytmeissä, Pouttu selvittää.

Jos naapuri paiskaa yövuorosta tullessaan ulko-oven kiinni joka kerta niin voimakkaasti, että koko rappu kaikuu, isännöitsijä voi ohjeistaa toisenlaiseen toimintatapaan.

Melusta syytä infota isännöitsijää

Aina asukas ei itse tiedä aiheuttavansa häiriöitä kanssaeläjille.

– Äänet saattavat kulkeutua pattereiden ja ilmastointiputkien takia kauas. Esimerkiksi tietokoneella pelaavien polkimien klapina ja innostuksenhuudot saattavat kuulua moneen kerrokseen. Isännöitsijän työ on pyytää pelaajia ottamaan rauhallisemmin ainakin hiljaisuuden aikana.

Pouttu suosittelee, että asukkaat infoaisivat toisiaan vaikka ilmoitustaululle laitettavalla lapulla tiedossa olevasta metelistä. Myös ongelmista keskustelu olisi suotavaa.

– Valitettavasti huomio kohdistuu itse asian sijaan usein sen selvittelyyn, kuka on kehdannut valittaa ja kenestä.

Isännöitsijä Mika Poutulle on tärkeää, että kaikkia osapuolia kohdellaan tasavertaisesti asunto-osakeyhtiölain mukaisesti.

Omastakin asunnosta voi saada häädön

Jos häiritsevä käyttäytyminen ei lopu isännöitsijän antamaan huomautukseen, taloyhtiön hallitus antaa osakkeenomistajalle kirjallisen hallintaanottovaroituksen. Se on toimitettava myös asunnossa mahdollisesti asuvalle vuokralaiselle.

Haitan jatkumisesta varoituksen jälkeen seurauksena on taloyhtiön yhtiökokouksessa päättämä asunnon hallintaanotto.

– Pahimmassa tapauksessa asunnon omistaja häädetään pois kotoaan ja taloyhtiö jälleenvuokraa asunnon. Hallintaanottoaika voi olla enintään kolme vuotta, Pouttu selvittää.

Seinäjoen Isännöintikulma Oy auttaa taloyhtiön hallituksia osakkeen hallintaanotossa metelin tai muun häiriökäyttäytymisen takia muutamia kertoja vuodessa. Maksamattomiin vastikkeisiin liittyvät hallintaanotot ovat lisääntyneet tämän vuoden aikana huomattavasti.

– Tälläkin viikolla olen käsitellyt useita taloudellisin syin tehtäviä hallintaanottoja. Samanlainen tilanne oli 1990-luvulla, kun ihmisillä oli laman aikana vaikeuksia maksaa yhtiövastikkeita.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka